Как да изберем часовник

Всичко, което трябва да знаете при избора на първи часовник

Снимка на избор на часовникТова очевидно зависи от цената, вкуса и нуждата. Ако имате само няколко лева, тогава минималистичен кварцов часовник е чудесен избор. При този по-нисък ценови диапазон все още можете да намерите автоматика. Опитайте ръчния часовник на китайските военновъздушни сили от Seagull 1963. Изключително надежден и изключително красив , това е сделка за около 600 лв. В Далечния изток, Seiko и Citizen правят добра автоматика за по-малко от 500 лв.

 

Придвижвайки се до ценовата скала, механичните часовници от модели като Junghans, Christopher Ward и Sinn предоставят нещо по-специално от около 1000 лв. И ако имате достатъчно късмет да похарчите повече от две хиляди лева, то опциите ви наистина се нарастват от класически модел, който се продава, до чисто нови модели от някои от най-големите световни марки за часовници.

 

Как функционира ценообразуването

Снимка на ценообразуванеТова е справедлив въпрос: защо единич часовник е 30,000 лв, докато  другия очевидно идентичен е 400 лв? В крайна сметка това се отнася до материалите, продължителността на производството и марката. Кварцовите часовници са по-евтини, защото дори и най-добрите кварцови механизми от Швейцария струват малко повече от 100 лв., докато можете да вземете китайски часовник само за няколко лева.

 

Автоматичните механизми не само струват повече (често много повече, ако са вътрешно производство и тествани строго), но часовниците, които ги обитават, обикновено са по-добре проектирани, изработени от по-ценни материали, така че можете да ги купите с увереност.

 

Опростено ръководство за усложнения

Ще забележите, че някои часовници имат допълнителни циферблати и стрелки: това се нарича усложнение. Те преминават от „хронограф“ (този с хронометър, използван широко в моторни спортни модели) до „GMT“, който осигурява четвърта стрелка, която може да бъде настроена на алтернативната часова зона на избора на потребителя. Имаме ли нужда от усложнения в епохата, когато нашите телефони правят толкова много? Не точно. Но това не означава, че е така?

 

Защо размерът има значение


Точно както няма типичен размер на китката, така че няма типичен размер на часовника.
Click To Tweet


Докато някои часовници са толкова големи, те могат да се видят от космоса, повечето имат базел с диаметър между 34-44 мм. Базел е пръстенът намиращ се върху часовника, който обхваща и стъклената част. Ако сте момче с тънка китка като момиче, диаметър от 34-40 мм ще ви стои най-добре, докато здравите мъже с китки като дъбови дървета трябва да изберат модели с базел до 46 мм. Дебелината на базела също влияе върху начина, по който изглежда часовника. Часовник с дебелина 10 мм ще седи по-добре под маншет от този, който е 15 мм.

Точността не е всичко

Нищо не може да се конкурира с кварцов часовник за запазване на времето точно, но един добър Снимка на точноставтоматичен часовник трябва да изостава или да избързва с 30 секунди за една седмица. Ако търсите свръх точен механичен часовник, потърсете такъв, който е сертифициран като „хронометър“ от COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres). Тези часовници представляват само шест процента от всички механични часовници, което се отразява в по-високите им цени.

 

Вече сте запознати с основните особености, които трябва да знаете при избора си на часовник. Ако търсите по-достъпни марки – мъжки часовници Casio са една добра алернатива.

Вижте типичен мъжки часовник Casio G-Shock.

 

Материалът Как да изберем часовник е публикуван за пръв път на Дом и Строителство.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s