Планувайте правилно ремонта на жилището си

Българите обичат уседналия живот и традиционно са притежатели на домовете си. Може би сме нацията с най-много собствени жилища на глава от населението. Тук бавно и трудно си пробива път подвижният и мобилен западен модел на живот под наем. Дори сега, когато ниският стандарт на живот ни притиска, хората пазят недвижимата си собственост. Но всяко жилище се нуждае от поддръжка, дори бюджетът ни трудно да го позволява. Когато много ви се иска да постегнете и обновите дома си, е важно да научите няколко стъпки, които напук на кризата, могат да ви помогнат в поддръжката, ремонта или реконструкцията на жилището.

Спазването на тези правила, ще даде възможност на всеки да направи подобрения или мащабен ремонт в апартамента си

Преди да се пристъпи директно към къртене и демонтаж, е необходимо да имате точна представа за това как да постигнете желания резултат, затова е необходимо да се разработи ясен план за всички фази на ремонта, включително и финансовата страна. Отделете време за проучване и разчети – от подготовката, през материалите, необходимите специалисти, до подмяната на мебели и уреди.

План за правилен ремонт на апартамент

Извозване на отпадъци
Извозване на строителни отпадъци в София

Всъщност, плановете трябва да бъдат два. Първият – на ясно определен кръг от задачи, т.е. какво искате в действителност да ремонтирате и какъв резултат очаквате да получите от ремонта. Това може да включва пакетни услуги, конкретно към част от апартамента, а може да е генерален ремонт, изискваш комплексни услуги.

Вторият е финансов план. Можете да съставите приблизителна оценка на нужния ремонт, на базата на бюджета, с който разполагате и сте готови да изразходвате за тази цел. Планът се съставя във вариант с пълното участие на професионалисти или частичен – когато част от работата се готвите да свършите сами.

Важен съвет: Ако не сте напълно уверени в своите способности да извършите сами качествен  ремонт, не се двоумете, по-добре нека го направят професионалисти. Потърсете в интернет информация за фирми, които предлагат услуги на цени по джоба ви. Ще откриете, че за професионално къртене, чистене, извозване в София, хамалски услуги, извозване на строителни отпадъци и ненужни мебели и вещи има поносими цени и компетентни специалисти.

Изчисляване стойността на ремонта

Ще ви се наложи да се разходите по магазини за строителни материали, или да поровите в интернет, за да имате представа за това какво и колко. Може да измерите сами стените, подовете, за да знаете площта, която подлежи на ремонт или реконструкция  и ще можете да изчислите колко боя, тапети, шпакловка, ламинат или друга настилка ще е нужно да закупите. Не забравяйте към резултата да добавите още 30%. Това ще е покупната цена на материалите. Но трябва да се плати и за доставката. Обезателно научете пазарната цена на тази услуга. Ако потърсите за работата професионален екип, който ще се заеме и с покупката, и с доставката, и с ремонта, ще бъде необходимо да знаете колко наистина струва тази услуга.

При закупуване на материалите, може да спестите, ако купувате всичко от един, най-добре голям строителен хипермаркет, където е възможна отстъпка за количество и отстъпка за доставка.

Къртене на сгради
Къртачни услуги в София

Важен съвет: Добре е да планирате ремонта извън строителния сезон, за да получите най-ниски цени на материали и услуги, подходящото време е есенно-зимния период. Разбира се, ако намерението ви не е да къртите външни стени и подпрозорци, а се заемете с къртене на баня, къртене на кухня, къртене на врати, на мозайка или под, на интериорна арка и т.н.

Още един план – избор на  професионалисти, как да изберете точната фирма за конкретния ремонт

Може да се възползвате от съветите на приятели, като огледате как е направен ремонт у тях и колко недостатъци в реновирането са се появили. Може да потърсите самостоятелно в интернет и по обяви. Стига да е по джоба ви – добре е да се обърнете към голяма компания, носеща юридическа отговорност, оборудвана с модерна техника и обучени бригади. Но това зависи от финансовите ви възможности – такива компании държат на високата стойност на своя труд.

Големи строителни фирми сключват договор за реновиране и график за изпълнение

Договорът – е гаранция, която дава фирмата, с условие задължително да отстрани дефекти,  нередности или пропуски за своя сметка до определен срок. Без такова споразумение, претенциите ви ще бъдат недоказуеми.

Желателна е и застраховка за вашата отговорност за възможни причинени вреди на имуществото, живота и здравето на трети лица. Тоест съседите, ако изведнъж те предявят претенции заради течове, напукана мазилка или плочки заради вашия ремонт. Такива загуби при наличие на застраховка ще възстанови застрахователната компания, не вие.

Да приемем, че вие ще направите ремонта с помощта на професионална строителна фирма, която предлага услуга „до ключ“. Такава компания предлага и дизайн, и проект за реновиране. Те избират и доставят строителните материали. А представител на фирмата съставя план за работа, отчитайки всички ваши желания.

Частни предприемачи за ремонтни услуги, с малък екип и съвременна техника

Както вече казахме – в сферата на ремонтните услуги има за всекиго по нещо. Можете да получите бързо и качествено извършен ремонт и ако се обърнете към частни предприемачи с малък, но добре обучен екип, притежаващи необходимата техника, разрешителни и с дългогодишен опит в тази сфера. Можете да  се учудите колко професионално и бързо ще ви обслужат, за поносими цени. Все пак уговорете срок за ремонта достатъчно дълъг, за да бъде качествено извършен, дори да ви коства малко повече пари, отколкото биха поискали, защото „бързата работа – срам за майстора“.

За избягване на конфликти с избрания изпълнител за ремонта, направете заедно оглед и обсъдете внимателно необходимите действия, допълнителни услуги, стойността, отстъпките и крайния срок за приключване на ремонта. Изпълняваните първоначално действия трябва да са с по-ниска стойност от тези, които се извършват по-късно. Това е в случай, че не ви хареса работата на наетата фирма. Ще можете да я замените, а финансовите загуби да са минимални.

Важен съвет: Професионалният опит на фирмата за услуги и дългото й присъствие на пазара, са гарант за добро управление и качествено изпълнение на задачите. Един добре издържан сайт, с подробна информация за всички предлагани услуги, със снимков материал за завършени поръчки, ще ви ориентира доколко подготвени и технически екипирани са майсторите й.

Материалът Планувайте правилно ремонта на жилището си е публикуван за пръв път на Дом и Строителство.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s